Garphyttan är ett litet brukssamhälle som ligger ca. 2 mil väster om Örebro vid kanten av Kilsbergen. Garphyttan har ungefär 3000 invånare och tillhör Örebro kommun. Etapp 3 vid O-ringen år 2000 gick i orienteringsparadiset Ånnaboda som bara ligger ett stenkast från oss.
Ånnaboda och Kilsbergen
Kilsbergen, ofta kallade de blå bergen, är en bergskedja som sträcker sig mellan Nora i nordöst och Svartå i sydväst. Området är känt för sin kuperade terräng, täckt av skogar och präglat av branta sidor mot jordbrukslandskapet.
Beläget i Kilsbergens storslagna natur, är Ånnaboda, ett populärt naturreservat och friluftsområde. Här kan besökare njuta av vacker utsikt över Närkesslätten och delta i aktiviteter året runt. Området är perfekt för allt från vandring, skidåkning och orientering till fiske och bad.
Garphytte bruk
Garphyttan omnämns första gången 1554 i en bergsskattelängd för Lekebergslagens hyttor. Redan på medeltiden ska här ha anlagts en hytta av tyskar, som då ofta kallades garpar. Bruket fick privilegier 1642, men lades ned omkring 1730. Man försökte sig även på silverbrytning. År 1696 tillkom en stångjärnshammare. På 1700-talet tillverkades bl.a. förtent plåt. Spiktillverkning kom sedermera att bli en stor produkt för Garphytte bruk. Omkring år 1909 upphörde det gamla bruket.
Delar av den gamla bruksindustrin finns fortfarande kvar i form av Suzuki Garphyttan AB. De flesta som bor här är dock Örebropendlare.
Garphyttans nationalpark
Garphyttans nationalpark bildades 1909 och är en av Sveriges äldsta nationalparker. Marken består till största delen av de forna ägorna till Östra gården, en av fyra bergsmansgårdar i Svenshyttan. Går man Bergslagsleden från Suttarboda och söderut passerar man genom parken.
Nationalparkens kärnmiljö består av den gamla gårdstomten och den kvarvarande öppna odlingsmarken, som idag sköts med årlig slåtter. Här finns en mängd olika växter och djur som är typiska för det äldre odlingslandskapets ängsmarker.
För den som är intresserad av att uppleva Garphyttans natursköna miljöer finns det flera vandringsleder av varierande längd och svårighetsgrad, som Bergstigen och Lövstigen.